SCIOS Scope 4 en 7c: hoe zat het ook alweer?

Bij Powertec Diesel Services zijn we SCIOS gecertificeerd om keuringen conform het protocol Scope 4 en 7c te verzorgen. Maar hoe zat het nu ook alweer met deze keuringen?

inspectie_02.jpg

EBI-keuring: ‘Eerste Bijzondere Inspectie’ van uw noodstroomaggregaat

Is uw noodstroominstallatie nog nooit eerder gekeurd? Dan moet er een EBI-keuring, oftewel een Eerste Bijzondere Inspectie plaatsvinden.

Daarbij heeft Scope 4 betrekking op de stookinstallatie (de dieselmotor) en Scope 7c op de toevoerleiding (de dieseltoevoerleiding tussen de externe brandstoftank en de dieselmotor).

Constateren wij dat uw nieuwe installatie aan de wettelijke eisen voldoet? Dan krijgt u van ons een ‘Verklaring van eerste ingebruikname’.

PI-keuring: Periodieke Inspectie

Na de eerste keuring voor ingebruikname, moet u uw noodstroomvoorziening vervolgens ook periodiek laten keuren. Hoe vaak dit moet gebeuren hangt af van het thermisch ingangsvermogen van de dieselmotor.

Heeft de dieselmotor een thermisch ingangsvermogen tussen 20 en 100 kW? Dan moet de keuring elke 4 jaar plaatsvinden.

Is het thermisch ingangsvermogen groter dan 100 kW? Dan bent u verplicht om de dieselmotor elke 2 jaar te laten keuren.

Hebben wij uw installatie goedgekeurd? Dan krijgt u van ons een ‘Verklaring van periodieke inspectie’.

Verplicht voor noodstroomaggregaten

LET OP: sinds 1 januari 2016 zijn deze keuringen verplicht voor noodstroomaggregaten, omdat het Activiteitenbesluit sinds die datum ook voor noodstroomvoorzieningen geldt.

Alleen aggregaten die uitsluitend worden gebruikt voor noodsituaties in het eigen bedrijf én minder dan 500 uur per jaar in bedrijf zijn, worden aangemerkt als noodstroomaggregaat. In alle andere gevallen zijn er aanvullende SCIOS keuringen nodig, bijvoorbeeld als een aggregaat gebruikt wordt voor ‘peakshaving’, oftewel teruglevering aan het net.

In de onderstaande beslisboom van Kenniscentrum InfoMil ziet u precies welke keuring geldt voor verschillende stookinstallaties.

Beslisboom keuringen Activiteitenbesluit.jpg

Hebt u vragen over de keuring van uw eigen noodstroominstallatie? Wilt u meer weten over de wet- en regelgeving op dit gebied? Neem vooral contact op met onze experts!

Vorige
Vorige

Klant aan het woord: BAM Bouw en Techniek